Hem Om medeltiden Föremålen I skolan Sök Om projektet Till www.historiska.se
Introduktion till föremålen
Medeltidens bildvärld - en unik konstskatt
Sveriges medeltida konst är unik. Inget annat land har bevarat en så rik och omfattande samling kyrkliga föremål från den här perioden. Genom otaliga krig har träskulpturer och altarskåp gått förlorade på många håll i Europa.
Sverige har däremot förskonats från krig inom sina egna gränser, och föremålen har fått stå orörda i kyrkorna. Under den svenska reformationen tilläts konstföremålen vara kvar i kyrkorna, till skillnad mot andra europeiska länder där man gjorde sig av med helgonbilder och utsmyckningar.
De fyra föremålsgrupperna i denna bilddatabas, träskulptur, altarskåp, dopfunt och kalkmålning, innehåller de bäst bevarade föremålen i våra kyrkor och museer. Databasen är ett nationellt uppslagsverk som gör det möjligt att utforska svensk medeltidskonst från norr till söder.
Vill du veta mer? Vi berättar gärna!
Med hjälp av denna introduktion kan du få ännu större glädje av vår gemensamma konstskatt. Vad är ett altarskåp? Vilken betydelse hade träskulpturerna för medeltidens människor? Varför målade man kalkmålningar i kyrkorna? Dessa och andra frågor kan du få svar på om du besöker vår presentation av föremålen. Här kan du också se filmer och tredimensionella bilder av föremålen, och läsa mer om varför dessa föremål en gång tillverkats.
Skriv ut
Föremålen
Kalkmålning från 1480-tal
Daniel i lejongropen