Hem Om medeltiden Föremålen I skolan Sök Om projektet Till www.historiska.se
Bildspel
Medeltidens människor i bild
Bland motiven på kalkmålningar och altarskåp skymtar vi medeltidens människor. Trots att scenerna är hämtade från bibelns gamla och nya testamente finns här en medeltida prägel som ger oss en uppfattning om hur samhället var uppbyggt. För att bibelns budskap skulle förstås av de människor som betraktade dem formades motiven så att de lätt kunde kännas igen.
Genom tematiska bildspel presenteras här några av de fantastiska motiv och berättelser som ryms inom medeltidens bildvärld.
Bildspel om medeltiden
Medeltidens samhälle, könsroller och arbeten speglas i kalkmålningar och altarskåp. Här finns några av dessa motiv samlade i bildspel.
Bibelns berättelser
Bland kyrkornas kalkmålningarna finns många spännande motiv hämtade från bibelns gamla och nya testamente. Konstnärerna återgav bibelns berättelser på ett mycket uttrycksfullt sätt. Många gånger påminner de om dagens serieteckningar.
Medeltida kyrklig konst
Här presenteras några av de mest spektakulära och viktigaste föremålen inom medeltidens kyrkliga konst. Urvalet är gjort av Lennart Karlsson.
Föremålen
Vill du veta mer? Vi berättar gärna!
Med hjälp av denna introduktion kan du få ännu större glädje av vår gemensamma konstskatt. Vad är ett altarskåp? Vilken betydelse hade träskulpturerna för medeltidens människor? Varför målade man kalkmålningar i kyrkorna? Dessa och andra frågor kan du få svar på om du besöker vår presentation av föremålen. Här kan du också se filmer och tredimensionella bilder av föremålen, och läsa mer om varför dessa föremål en gång tillverkats.